OBISK DOMA STAREJŠIH OBČANOV

https://photos.app.goo.gl/FJAi9PEeMjhFovKZ7

V petek, 21. decembra 2018, smo dijaki drugih letnikov gimnazijskega programa obiskali Dom starejših občanov v Ajdovščini. To je bilo naše prvo medgeneracijsko druženje v tem šolskem letu. Med starejše smo prinesli mladostno zagnanost, osebju pa priskočili na pomoč pri okrasitvi Doma.

Po prihodu smo se razdelili v tri skupine in vsak je poprijel za eno izmed aktivnosti. Nekateri so odšli v kuhinjo, kjer so pekli piškote in okusno pito, drugi so postavljali jaslice, ostali pa smo se trudili z okrasitvijo božične smrečice, ki sedaj prinaša duh božiča in novega leta. Ob delu so nas spremljali zvoki harmonike, ki jih je mojstrsko ubiral četrtošolec Matija Stibilj. Po dobrih dveh urah se je prostor prepojil z vabljivimi dišavami toplih piškotov in skutine pite. Oboje smo razdelili med stanovalce Doma ter se ob tem seveda tudi sami posladkali.

Med naloge tega dne je sodila tudi predaja voščilnic, ki smo jih pripravili med poukom preteklega dne. Zato smo se odpravili po hodnikih, čajnih kuhinjah in sobah ter našim gostiteljem voščili srečne praznike, smeha in radosti. Nasmeh na obraz mi je narisala presenečena gospa, ko sem ji izročila voščilnico, saj se je mojega obiska in voščila iskreno razveselila. Z njo sem malce poklepetala in namenila mi je nekaj prijaznih ter spodbudnih besed. Med drugim mi je tudi povedala anekdoto iz svojega življenja in spoznala sem, da kljub visoki starosti še vedno izžareva mladostno veselje ter življenjsko radost. S stiskom roke in iskricami v očeh mi je dala čutiti, da ji je moj obisk veliko pomenil.

Po končanem dnevu sem se počutila predvsem koristno, saj sem videla, da se je rezultat našega dela kazal v toplem in prisrčnem vzdušju. Menim, da so dnevi, kot je bil ta, pomembni za obe generaciji. S skupnimi močmi ter ob spoznavanju različnih življenjskih zgodb se oboji bogatimo in zorimo.

Živa Ceket, 2. b

še nekaj lepih misli:

  • Obisk doma starejših občanov je dobra ideja, saj pozitivno deluje tako na prebivalce doma kot tudi na nas dijake. Starejšim s toplimi besedami in dejanji pomagamo premagati osamljenost in monotonost njihovih življenj ter mednje prinesemo vedrino mladosti. Nam dijakom ti trenutki tudi koristijo, saj se učimo potrpežljivosti, iznajdljivosti, spretnosti in drugih veščin, ki niso del običajnega pouka. Osebno si želim še veliko takih dogodkov.

  • Matija Kočevar

  • Menim, da je tovrstno sodelovanje mladih s starejšimi zelo pomembno. Delimo jim naše »mlado« znanje in dobro voljo. Vse to jim polepša dan ali pa celo teden. Skozi ta druženja oboji spoznavamo, da je potrebno biti potrpežljiv.

  • Matej Oder

  • Dejavnosti, ki smo jih izvajali zadnji šolski dan v letu 2018, so v meni pustile poseben pečat. Takrat sem prvič zares začutila božično vzdušje, za katerega sem bila prikrajšana zaradi vseh ocenjevanj, ki so se nakopičila v decembru. Vesela sem bila našega druženja. Prav tako mislim, da smo poleg vezi s starejšimi, utrdili tudi prijateljske odnose s sošolci.

  • Sara Flandja

  • Preko druženja s starejšimi smo razvijali potrpljenje in vzgajali vzdržljivost. Ti veščini sta zelo potrebni pri takšnem delu, saj nekateri starejši občani slabše slišijo, počasneje razmišljajo, mnogi se ne znajdejo v svetu modernih tehnologij. Verjamem, da bodo naši nadaljnji obiski v nas pustili trajen pečak, ki se bo kazal tudi v odgovornih in človekoljubnih odraslih, v katere bomo odrasli.

  • Mark Bizjak

objavljeno: 07 Jan, 2019